Jedna z největších solárních elektráren otevřela své brány učitelům

• Stav k 31. 12. 2016
  • Počet FVE v ČR: 28 324
  • Celkový výkon: 2 128,48 MWe
  • Výroba elektřiny: 2 244 194,8 MWh
  • Podíl OZE: 12,97 %

2.4.2014, 16:53

V pátek 28. března proběhla první ze série návštěv středoškolských učitelů z Ústeckého kraje na jedné z největších fotovoltaických elektráren v Česku – FVE Vepřek na Mělnicku. Učitelé absolvovali prohlídku solární elektrárny s instalovaným výkonem 35 megawattů. Na místě si prohlédli zázemí elektrárny, servisní středisko a dozvěděli se vše o možnostech výroby solární elektřiny v průběhu ročních období. V zázemí elektrárny si vyslechli přednášku o vývoji solární energetiky a možnostech obnovitelných zdrojů připravenou Aliancí pro energetickou soběstačnost.

„Cílem exkurze středoškolských učitelů bylo ukázat kantorům reálnou stránku solární energetiky. Naše fotovoltaická elektrárna nemá chladící věže, nekouří a nedusí blízkou vesnici znečištěným ovzduším. Naopak přinášíme pracovní místa, jen tato elektrárna zaměstnává na průběžném servisu šest až osm pracovníků. Nejsme žádní solární baroni v daňových rájích a naše elektrárna je otevřena pro všechny zvídavé zájemce, kteří mají zájem se dozvědět více o možnostech využití energie ze slunce,“ popsal cíle návštěvy učitelů Pavel Patřičný ze společnosti Decci a. s.

„Vzdělávání učitelů je důležitou součástí diskuze o využívání obnovitelných zdrojů v Česku. Otevření dveří solárních elektráren je také důležitou transparentního fungování solární energetiky, která pomáhá odstraňovat nesmyslné negativní nálepky o solárních baronech. V podobných akcích proto budeme rozhodně pokračovat i v dalších místech Česka,“ dodal Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost.